Verdens bedste rugbrød – ifølge mig :-)

I sommer blev jeg præsenteret for et rigtig godt rugbrød af min svigerinde i Jylland. Opskriften stammer vist fra hendes mors side, og er virkelig god, dog har jeg tilladt mig at ændre lidt i den 🙂 Grunden til dette er, at jeg kan godt lide rugbrød med meget rug i, hvorimod den opskrift jeg fik var der meget hvede i. Jeg har delt flittigt ud af opskriften til mine kære naboer og de har været vilde med den. Nu får I andre også lov til at få opskriften! Bemærk at denne er lavet på surdej, den kan dog godt laves på 10g gær i stedet – den skal hæve i ca. 24 timer.

 

Kærnemælksrugbrød:

0.5l.  hvedemel
1 l.  rugmel
0.5l.  knækket rugkerner
2 spsk.  salt
2 spsk.  honning
2 dl  hørfrø
2 dl  solsikkekerner
1 dl  græskarkerner (kan undlades)
5 dl  kærnemælk
6 dl  vand (eller 1l. u. kærnemælk)
1 ½ – 2 dl  surdej

 

Alt hældes i en røremaskine, og røres rundt. Derefter kommes surdejen over og røres grundigt til hele dejen er jævn, men der må ikke røres rundt for længe.

Dejen kommes i en rugbrødsform, hvor den hæver et lunt sted i 12 – 24 timer.

Rugbrødet bages i 2 timer på 200°C (varmluft 180°C).

TIP! Prøv evt. at bage rugbrødet i 1 t. 40 min. Sluk for ovnen og tag rugbrødet ud af formen, lad det stå på en rist inde i ovnen i 20 min. Det skulle undgå at rugbrødet bliver for klæg.

Pak det ind i et fugtigt viskestykke og lad det gerne stå til dagen efter – hvis det skal bruges samme dag, skal man vente i 4 timer med at skære i det da det er for fugtigt.

 

Et eksempel på hvor forskellig rugbrød kan se ud, fra gang til gang

Et eksempel på hvor forskellig rugbrød kan se ud, fra gang til gang

VIGTIGT!

Tag 1 ½ dl dej fra til en ny surdej, gerne inden kernerne hældes i

Næste omgang bootcamps starter 17. juni!

Skal du med?