5 gode råd til at spise mindre

Den næstmest brugte sætning jeg hører er: “Jeg spiser hurtigt og for meget”. Her vil jeg komme med 5 gode råd til hvordan du kan hjælpe dig selv til at spise mindre. Dog vil jeg gøre opmærksom på, at der kan være flere grunde til at du spiser for meget. Såsom følelsesmæssig spisning, og der skal du have en anden hjælp end disse gode råd.

5 gode måder og få styr på din spisning

Har du, som mange af dem jeg vejleder, svært ved at tabe dig selv om du gør det hele rigtigt?

 1. Tag en mindre tallerken
  I dag er vores tallerkner meget større end de var i 50’erne. At de er større er bl.a. med til at øge vores trang til spising. Vores øje ser at tallerkenen er fuld, og det gør at vi tænker vi skal spsie det hele. Men hvis tager en tallerkne der er mindre og fylder den helt op, så vil vi stadig føle os mætte med den mindre portion.

 2. Spis langsomt
  Du har sikkert gørt den før, men der er sandhed i den sætning. Det er en vigtig del at spise langsomt. Det kan være svært hvis man har været vant til at bare køre det ned på 5 min. og pludselig skulle bruge næsten 20 min. på at spise færdig. Især hvis man har en familie og tage hensyn til. Men det hjælper at sætte farten ned og smage på maden

 3. Stop dig selv i situationen
  Oftest når vi sidder og spiser, så kan vi ikke altid stoppe selv om vi kan mærke at vi er mætte. Her er det vores autopilot bare kører uden vi selv opdager det.
  Men går det op for dig at du er mæt, men fortsætter med at spsie, så stop dig selv. Hav en indre stopknap. Det kan være en sætning eller et billede af dit mål.

 4. Placer dig strategisk
  Har du svært ved at stoppe med at spise, så kan det være en fordel og placere dig et sted for du ikke lige kan nå maden.

 5. Smag i din mad
  Sørg for at din mad smager af noget. Har din mad ikke smag, kan du opleve at du bagefter vil gå og søge efter det du ikke fik dækket.
  Der skal være sødt, surt, salt, bittert og umami – Når disse er dækket ind, kan det hjælpe dig til at du undgår at gå for meget rundt og søger hvad du har i skabene efter aftensmaden*.

Her er links til hvordan du kan finde grundsmagene:
Link: http://www.smagforlivet.dk/materialer/grundsmagene
https://altomkost.dk/tips/i-koekkenet/lav-mad-til-alle-fem-sanser/

*Der kan være mere dybdeliggende grunde til at du går og søger efter noget at spise, på trods af at du er mæt. Det kan være bla. kedsomhed, rastløshed, stress eller følelsesmæssig spisning. Det er noget vi kan hjælpe dig med, så send en mail til ivalo@ivalobech.dk hvis du vil have kognitiv kostvejledning og få værktøjer til at kunne håndtere dette.

Næste omgang bootcamps starter 17. juni!

Skal du med?

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.