Vi er gode til at spise fine grønsager, men vi skal være bedre til at spise flere af de grove. De grove grønsager kendetegnes ved at de har et højere indhold af kostfibre end de fine. Det kan ofte være svært at finde ud af hvad der er groft og hvad der er fint. Og hvordan finder man så ud af det? Det er meget nemt. Jeg har lavet en fin lille liste over de mest almindelige grønsager, så man kan se hvad der er fint og hvad der er groft.
Forskellen på de fine og de grove
Fine grønsager har mindre end 2 gram kostfibre pr. 100 gram, og grove grønsager har mere end 2 gram kostfibre pr. 100 gram. Den der topper med kostfibre, er grønkål med hele 6,2 gram kostfibre pr. 100 g.
Hvor meget skal vi have om dagen?
En voksen skal have ca. 25-35 g. kostfibre pr. dag. Børn har et andet energibehov, og skal derfor have færre kostfibre end voksne. Deres behov ligger på ca. 2 g. pr. 250 kcal.
Hvorfor er det så vigtigt at få både grove og fine grønsager?
De grove, med det høje fibreindhold, giver en større mæthedsfornemmelse, hvilket gør man spiser mindre. Samtidig kan det høje kostfiberindhold mindske risikoen for bl.a. tarmkræft og hjerte-kar-sygdomme. Derudover går det langsommere med at fordøje maden, hvilket øger vitamin- og mineraloptagelsen i tarmene. Desuden bliver det også nemmere at lave nummer to på toilettet 😉
Fra fin til grov
Går du fra at spise mindre af de fine grønsager og flere grove grønsager + mere groft brød. Så er det vigtigt at huske, at drikke mere vand. For ellers kan du risikere at blive forstoppet i starten, og det kan ikke være rart. Vi har brug for ca. 1,5-2 l. væske dagligt. Så husk at drikke vand til maden!
Mangler du en god opskrift på en salat med masser af fibre, så prøv f.eks. grønkålsalaten med mormordressing her
De grove grønsager
Grove grønsager har mere end 2 gram kostfibre pr. 100 gram.
Grønkål – 6,2 gram
Ærter – 5,9 gram
Artiskok – 5,4 gram
Avocado – 5,2 gram
Kantareller – 5 gram
Pastinak – 4,5 gram
Rosenkål – 4,1 gram
Knoldselleri – 3,9 gram
Broccoli – 3,2 gram
Savojkål – 3,1 gram
Bønner – 3 gram
Majs – 2,8 gram
Gulerødder – 2,7 gram
Jordskokker – 2,6 gram
Blomkål – 2,4 gram
Aubergine – 2,4 gram
Rødbede – 2,3 gram
Hvidkål 2,3 gram
Porrer – 2,2 gram
Fennikel – 2 gram
De fine grønsager
Fine grøntsager har op til 2 gram kostfibre pr. 100 gram
Løg – 1,9 gram
Spinat – 1,9 gram
Spidskål – 1,9 gram
Asparges – 1,8 gram
Champignon – 1,7 gram
Peberfrugt – 1,7 gram
Portobello – 1,7 gram
Bladselleri – 1,6 gram
Bladbede – 1,6 gram
Tomat – 1,4 gram
Radiser – 1,3 gram
Salat – 1,3 gram
Bønnespirer – 1,2 gram
Kinakål – 1,2 gram
Græskar – 1,1 gram
Iceberg – 1,1 gram
Squash – 1,1 gram
Julesalat – 1,1 gram
Agurk – 0,7 gram
Næste omgang bootcamps starter 17. juni!
Skal du med?