Portioner

Jeg møder rigtig mange der spiser mere end én portion mad til frokost eller aftensmad. Ofte er der to ting der gør det:

  1. De spiser hurtigt
  2. Der er ofte ikke nok grønsager at finde på tallerkenen. I stedet er der mange kulhydrater (kartofler, ris pasta, brød) og fedt

Disse, kan være en af de største årsager til, at der kommer lidt ekstra på vægten. En gennemsnitlig portion aftensmåltid indeholder ca. 500 kcal. Vel at mærke, der kommer noget grønt til, og der spares lidt på fedtet. Hvis der udelades grønsager og der er masser af ris,pasta eller brød, kan det nemt snige sig op på meget mere. En kvinde skal have ca. 2000 kcal. pr. dag, og en mand skal have ca. 2500 kcal. pr. dag*. En hurtigt hovedregning kan afsløre, at det hurtigt kan komme op over anbefalingen, hvis man spiser to portioner til frokost eller aftensmad.

Her kommer et par gode råd til hvordan du kan hjælpe dig selv på vej til at spise mindre.

Første råd:
Spis langsomt. Spis kun én portion på de 20 minutter, og mærk derefter om du har behov for at spise mere. Smag på maden og tyg stille og roligt. Hvis du synes du stadig er sulten, så tag en portion grønsager/salat. Kaloriemæssigt fylder de ikke nær så meget som kød, kulhydrater og sovs.
Bemærk, det her kan tage lang tid. Det er en vane der skal ændres, vaner kan være svære at bryde, men det kan lade sig gøre. Bare tro på det.

Anden råd:
Del din tallerken op som et T. Oven på den vandrette linje fylder du op med grønsager. Nederst fylder du op med kulhydrater i den side og kød i den anden (se billede nedenfor).

 

T-tallerken

Oven på den vandrette linje fyldes der op med grønsager. På den ene side af den lodrette linje, fyldes der med kulhydrater (brød, pasta, ris etc.) og på den anden side med kød/proteiner.

Jeg er ikke den store tilhænger af, at maden bliver vejet. Jeg hører tit mine klienter siger, at de har lært og veje alt det mad de spiser, samt det skal være store mængder grønsager. Så ender det tit med, at de får det jeg kalder ‘grønsagslede’, og dropper derfor grønsagerne med tiden. Bum, så er de endt tilbage til de gamle vaner.

Tallerkenmodellen bruger jeg altid. Det er overskueligt og nemt for alle at forholde sig til, og hvem ejer ikke en tallerken? Desuden kan det gøres meget diskret hvis du er ude og spise, og ikke har lyst til at der stilles spørgsmål om, hvorfor du tager så få kulhydrater og så mange grønsager.

*Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger

 

Næste omgang bootcamps starter 17. juni!

Skal du med?

Efterlad en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.